98 Χρόνια Ιστορίας Πέρα Κλούμπ

Κοινοποιήστε ...

98 Χρόνια Ιστορίας Πέρα Κλούμπ

98 Χρόνια Ιστορίας Πέρα Κλούμπ. Οι ευχές της ΠΑΕ ΑΕΚ και της ερασιτεχνικής για τη συμπλήρωση 98 χρονων απο την ίδρυση του αθλητικού συλλόγου Περα Κλουμπ στην Κωνσταντινούπολη απο το οποιο εχει ρίζες και η ΑΕΚ

Ιστορία

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν ή πιο γνωστός ως Πέρα Κλουμπ ή Μπέγιογλουσπορ (όπως είναι στα τουρκικά σήμερα: Beyoğluspor) είναι Σωματείο που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί έναν από τους δύο εναπομείναντες αθλητικούς συλλόγους της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία (ο άλλος είναι ο Α.Σ. Ταταούλων).

Σήμερα, η ομάδα διατηρεί τμήματα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Παράλληλα, με την ίδια ονομασία, λειτουργεί άλλος ένας αθλητικός σύλλογος και στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε από Έλληνες που κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη εις μνήμην του πρώτου σωματείου.

Η ίδρυση της ομάδας, το ελληνικό σύμβολο της Πόλης

Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ίδρυσαν μια σειρά από αθλητικούς συλλόγους και διοργάνωναν αθλητικές δραστηριότητες, όπως οι Πανκωνσταντινουπόλειοι Αγώνες. Το 1877, ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Ερμής στο Πέραν με σημαντική δραστηριότητα μέχρι το 1922, που αναγκάσθηκε να διακόψει τη λειτουργία του από τις τουρκικές αρχές του Κεμάλ.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν ιδρύθηκε το 1914, με το όνομα “Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου” και σύντομα ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα. Με την εγκαθίδρυση της κεμαλικής Τουρκίας το 1922, αναγκάστηκε να αλλάξει την επίσημη ονομασία του σε Πέρα Σπορ Κουλουμπού (Pera Spor Kulübü) και αργότερα το 1923 σε Μπέγιογλουσπορ (Beyoğluspor). Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου του Πέρα, δίνει ως έτος ίδρυσης το 1886, συνδέοντας τον με τον Ερμή, από τον οποίο αναφέρει ότι προήλθε κατόπιν μετονομασίας το 1914.

Τα διάφορα αθλητικά τμήματα του Συλλόγου και επιτυχίες

Ο Σύλλογος συντηρούσε αρχικά δύο τμήματα, ποδοσφαίρου και γυμναστικής. Αργότερα δημιουργήθηκαν τμήματα πάλης και πυγμαχίας, ενώ από το 1926 και έπειτα οργανώθηκαν τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης. Μέχρι το 1926, οι αθλητές του Συλλόγου χρησιμοποιούσαν το εγκαταλελειμμένο γυμναστήριο του Ερμή, όμως αργότερα ο Α.Σ. Πέραν μεταφέρθηκε στο κτίριο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών του Πέραν.

Κατά τη διάρκεια της ιστορία του, πολλά από τα τμήματα του Συλλόγου κατάφεραν να διακριθούν σε διάφορες διοργανώσεις. Το τμήμα πετοσφαίρισης υπήρξε από τα κορυφαία στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1940 και 1950, ενώ κέρδισε και το τουρκικό πρωτάθλημα. Το τμήμα ποδοσφαίρου κατέλαβε την 5η θέση στο τοπικό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης το 1945, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αγωνιζόταν στην τουρκική Σούπερ Λίγκα. Πολλοί αθλητές της Πέρα Κλουμπ διακρίθηκαν σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην Άρση Βαρών και τεχνικός της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, Χρήστος Ιακώβου.

Η πλειονότητα των φιλάθλων του Συλλόγου ήταν Έλληνες κάτοικοι της Πόλης. Όμως ο Α.Σ. Πέραν έχασε προσωρινά μεγάλο μέρος τους λόγω της Φενερμπαχτσέ, την περίοδο που έπαιζε σε αυτήν ο Λευτέρης Αντωνιάδης (ή Λέφτερ Κιουτσουκαντωνιάδης), ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστής και από τους καλύτερους παίκτες στην Τουρκία τις δεκαετίες 1950 και 1960.

Η μικρασιατική καταστροφή και οι ρίζες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Το 1922 η Πέρα Κλούμπ κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας, με τις εφημερίδες της εποχής να γράφουν: «Μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια Τουρκίας». Ως πρωταθλήτρια συμμετείχε σε ένα τουρνουά στην πόλη Νις της Γαλλίας. Και ενώ η Πέρα ήταν μεγάλος ποδοσφαιρικός σύλλογος, εντούτοις, λόγω των γεγονότων της εποχής και συγκεκριμένα τη Μικρασσιατική Καταστροφή, ο σύλλογος άρχισε να σβήνει.

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ξαφνικά έμειναν χωρίς ομάδα, ήρθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, φοβούμενοι να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη που πλέον θα αποτελούσε κομμάτι της Τουρκίας. Συνεπώς, οι παίκτες βρέθηκαν να είναι πρόσφυγες στην περιοχή των Αμπελοκήπων (Πανόρμου, Αλεξάνδρας, Γηροκομείο Αθηνών), με την Πολιτεία το 1924 να δημιουργεί καταυλισμό προσφύγων στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας.

Η ίδρυση της ΑΕΚ Αθηνών, της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και του ΠΑΟΚ

Πολλοί πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης κατέφυγαν στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας λοιπόν και στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά, αποφασίστηκε να ιδρυθεί η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ). Έμβλημά της θα ήταν ο δικέφαλος αετός και χρώματά της το κίτρινο και το μαύρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σταδιακά η ΑΕΚ ενισχύθηκε με πρώην παίκτες της Πέρα Κλουμπ όπως ο Κώστας Νεγρεπόντης.

Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο του 1925, ιδρύθηκε και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αυτή έμεινε ζωντανή έως και τον Μάρτιο του 1929, οπότε και ανέστειλε τη λειτουργία της και απορροφήθηκε μετέπειτα από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Απ’ την άλλη, η ΑΕΚ Αθηνών εγκαταστάθηκε στο δικό της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 2 Νοεμβρίου του 1930, όταν εγκαινιάστηκε με μεγαλοπρέπεια στο φιλικό 2-2 με τον Ολυμπιακό. Πάντως, στην αρχή αρκετοί υποστηρικτές άλλων σωματείων τους φώναζαν «Τουρκόσπορους», λόγω της προέλευσής τους από την Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν άρχισαν να έρθουν για τις δυο ΑΕΚ. Επειδή η εν λόγω ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, έγινε χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, προκάλεσε σοβαρές διαφωνίες και ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών. Μάλιστα, οι διαδικασίες για την ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κρίθηκαν ως αντικαταστατικές. Στις 20 Απριλίου 1926, ιδρύθηκε ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ).

Ήταν γεγονός ότι οι δυο ομάδες απ’ τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που δημιουργήθηκαν από τους μετανάστες της Κωνσταντινούπολης και ενσωμάτωσαν στους κόλπους τους αθλητές της Πέρα Κλουμπ διατηρούσαν αρκετά κοινά στοιχεία. Οι ρίζες τους είναι κοινές και αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνά. (Πηγή goleador.org)

98 Χρόνια Ιστορίας Πέρα Κλούμπ

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

«Χρόνια πολλά από την οικογένεια της ΑΕΚ στον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα, που συμπληρώνει σήμερα 98 χρόνια από την ίδρυσή του. Από τη συγχώνευση του Ερμή Πέρα και του Πέρα Κλουμπ προέκυψε ο σύλλογος, που αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόδρομο της ίδρυσης της ομάδας μας επί ελληνικού εδάφους.
Στη φωτό του 1922 η ομάδα του Πέρα με τον μεγάλο Κώστα Νεγρεπόντη, ο οποίος αποτέλεσε στη συνέχεια εμβληματική φυσιογνωμία της ΑΕΚ.
Αιώνια τιμή και πάντα επιτυχίες στον Beyoğlu Spor Kulübü – Αθλητικός Σύλλογος Πέρα!»

Οι ευχές απο την ερασιτεχνική ΑΕΚ

«Η ΑΕΚ εύχεται χρόνια πολλά στο ιστορικό Πέρα Κλουμπ που συμπληρώνει σήμερα, 10 Μαρτίου, 98 Χρόνια Ιστορίας!

Το ιστορικό κλαμπ, που πάντοτε βρισκόταν στο τιμόνι της κοινωνικής και αθλητικής ζωής της Πόλης, αποτελεί τον προπομπό του Συλλόγου μας.

Με έτος ίδρυσης το 1923 κατέκτησε δεκάδες τίτλους και διακρίσεις στο πέρασμα των ετών, ενώ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να τιμά την Ιστορία, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της Κωνσταντινούπολης.

Από το 1924 τροφοδότησε την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, με σπουδαίους παράγοντες που κατάγονταν από την ευρύτερη οικογένεια του Πέρα Κλουμπ, αλλά και με αθλητές που φόρεσαν και την «κιτρινόμαυρη» φανέλα του Πέραν, με κορυφαίο όλων των Κώστα Νεγρεπόντη, που κατέκτησε τρόπαια ως παίκτης και ως προπονητής της ΑΕΚ».

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*